Recent Changes - Search:

Nederlandstalige PmWiki


English: HomePage

PmWiki

pmwiki.org

WikiWikiWeb

WikiWikiWeb is een "open" systeem waarbij de nadruk meer ligt op het samen schrijven van pagina's, dan op het simpele bekijken ervan. De naam "wiki" is gebaseerd op de Hawaiaanse term "wiki wiki", wat "snel" of "supersnel" betekent. Het basisconcept van een WikiWikiWeb (of "Wiki") is dat (bijna) iedereen een pagina kan wijzigen. Terwijl dit aanvankelijk lijkt op een recept voor complete anarchie, is de werkelijkheid dat websites, die gebruik maken van dit systeem, verrassend complexe gemeenschappen voor publieke samenwerking en communicatie hebben opgebouwd. Natuurlijk is het mogelijk dat iemand een pagina kan beschadigen, maar dat gebeurt niet zo vaak. En veel wiki-gebaseerde systemen (ook deze) hebben functionaliteit ingebouwd, om snel beschadigde of vernielde pagina's te herstellen.

Het doel van het systeem is om het zo eenvoudig, snel en belonend mogelijk te maken om publieke webpagina's te maken of te wijzigen

Via een normale webbrowser kan (bijna) iedereen alle pagina's op een wiki-gebaseerd systeem wijzigen, gebruikmakend van relatief eenvoudige tekst opmaakregels (en). Het maken van een link naar een nieuwe of een bestaande pagina doe je door het woord of de woorden die je "linktekst" vormen tussen [[dubbele rechte haken]] te plaatsen. Deze link is dan een verwijzing naar en doet dienst als titel van je doelpagina. Tijdens het creƫren van de link wordt ook een nieuwe pagina aangemaakt, indien deze nog niet zou bestaan. Op sommige sites (afhankelijk van de configuratie van PmWiki) kan een link ook gemaakt worden door het schrijven van een WikiWoord -- een WikiWoord is een set van twee of meer woorden aan mekaar geschreven, waarbij de eerste letter van elk woord een hoofdletter is.

Het is zelfs niet nodig om alle opmaak regels te kennen. Andere bezoekers lezen ook de pagina's en kunnen dingen voor jou veranderen. Eigenlijk kan iedereen wijzigen! Je kan een aantal van de RecentChanges? zien die anderen hebben aangebracht op deze site.

Om meer te leren over het maken van pagina's op deze Wiki, lees eerst de basisbewerkingen, en probeer het daarna uit in de Wiki zandbak.

Indien je meer wil weten over het WikiWikiWeb concept, probeer dan enkele van volgende (engelstalige) websites:

Of stuur een email naar Patrick Michaud via pmichaud@pobox.comVertaling van originele pagina PmWiki.WikiWikiWeb naar PmWikiNl.WikiWikiWeb - Backlinks
Laatste wijzigingen (Zie ook Status vertaling):
PmWikiNl.WikiWikiWeb: September 10, 2011, at 03:56 PM
PmWiki.WikiWikiWeb: January 26, 2021, at 11:05 AM

Er is mogelijk op pmwiki.org een meer recente WikiWikiWeb, en een Engelse en/of Nederlandse overleg pagina.

Edit - History - Print - Recent Changes - Search
Page last modified on September 10, 2011, at 03:56 PM